Luomukasveja pelloilta, puutarhoista ja metsistä
Suomessa viljellään luomuna samoja viljoja, öljykasveja ja puutarhakasveja kuin tavanomaisilla tiloilla. Kotimaista luomusokerijuurikasta ei kuitenkaan toistaiseksi viljellä. Pääosalla pelloista viljellään luomuvaatimukset täyttäviä rehukasveja eläimille.
Lautasella luomukasvit poikkeavat osin tavanomaisista. Luomujuuresten, kasvisten ja hedelmien kuiva-ainepitoisuus on tavanomaista korkeampi ja siksi ne sisältävät hieman enemmän ravinto-aineita. Luonnonmukaisesti tuotettujen lehtivihannesten ja juuresten on havaittu sisältävän tavanomaisesti tuotettuja vähemmän terveydelle haitallista nitraattia.
Torjunta-aineiden jäämien esiintymismahdollisuus on luomukasveissa mimimoitu, koska keinotekoisia torjunta-aineita ei ruiskuteta viljelyksille.
Viljeltyä ja villiä luomua
EU:n luonnonmukaisen tuotannon asetus määrittelee, millaisilla menetelmillä luomupeltoja, puutarhoja ja kasvihuoneita hoidetaan. Suurin ero tavanomaiseen tuotantoon on keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttökielto.
Myös keruutuotteita eli metsämarjoja ja villivihanneksia on saatavana luomuna, sillä niille on laadittu omat ohjeensa EU:n asetuksessa.
Kasvuvoimaa lannasta ja biologisesta typensidonnasta
Keinolannoitteiden käyttö on luomuviljelyssä kielletty. Tavanomaisessa tuotannossa käytettävien lannoitteiden teollisessa tuotannossa typpi sidotaan fossiilisten polttoaineiden avulla ilmakehästä ja fosfori saadaan louhimalla maaperästä ja rikastetaan edelleen lannoitetehtaassa. Raaka-aineista valmistetaan teollisesti vesiliukoisia väkevöityjä keinolannoitteita. Näitä aineita kutsutaan myös väkilannoitteiksi eli kemiallisiksi lannoitteiksi.
Luomuviljelyssä kasvien ravinnehuolto perustuu suunnitelmalliseen viljelykiertoon, karjanlantaan ja typpeä ilmakehästä biologiseen typensidontaa kykenevien palkokasvien viljelyyn.
Ekologista kasvien suojelua ja kasvien jalostusta
Kasvien terveyttä pyritään luomuviljelyssä vahvistamaan valitsemalla mahdollisimman kestäviä lajikkeita viljelyyn ja käyttämällä sopivia viljelytoimia. Keinolannoitteiden tavoin myös kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on luomuviljelyssä pääosin kielletty. Rikkakasvien kasvua ennaltaehkäistään vaihtelevalla viljelykierrolla, aluskasveja viljellen sekä torjutaan huolellisin muokkauksin eli mekaanisilla menetelmillä. Vihannesviljelyssä rikkakasveja voidaan myös torjua kuumentamalla.
Myös geenimuunneltujen kasvien ja siementen käyttö on kielletty. Tavoitteena on, että luomupelloilla käytettävät siemenet ja taimet myös tuotetaan luonnonmukaisin menetelmin. Myös kasvinjalostuksessa pyritään ekologisten kasvinjalostusmenetelmien käyttöön ja luomuun sopivien lajikkeiden jalostamiseen.
Luomuviljelyä valvovat Eviran valtuuttamat tarkastajat, jotka tekevät tarkastuskäyntejä luomutiloilla vuosittain.